4 Nasihat Motivasi Buat Para Dai Semua

. Pendakwah adalah mereka yang menggalas tugas para anbiya. Kerana beratnya beban ini, setiap pendakwah harus sentiasa bersiap-sedia dengan bekalan yang secukupnya dalam menghadapi perjalanan yang panjang ini. Berikut merupakan bekalan yang wajib bagi setiap daie...

5 Nasihat Epik Untuk Kita, Perempuan

. Menjadi seorang wanita berkerjaya pastinya tidak mudah. Bayangkan sahaja seorang ibu atau isteri yang telah sedia banyak tanggunggjawabnya di rumah, kemudian di tempat kerja pula merupakan orang penting dalam organisasi. Malah tidak kurang wanita yang menceburkan...

Bagaimana Beliau Boleh Membaca 10 Buah Buku Sebulan?

. Kadang-kala kita hairan, macam mana ada sesetengah orang yang kita kenal atau jumpa boleh baca banyak buku dalam keadaan kita tahu mereka sibuk. Kita yang boleh dikatakan takberapa nak sibuk ni, nak habiskan satu buku sebulan pun payah. . Begitu juga dengan seorang...

Seriously, kenapa kita kena baca buku?

Sepanjang zaman, membaca sering dikaitkan dengan ilmu dan kebijaksanaan. Walaupun pada zaman ini, ilmu dan maklumat bukan sahaja boleh didapati daripada buku, tetapi membaca masih lagi releven sebagai simbol kebijaksanaan. Lihat sahaja nama-nama seperti Sultan Dr...

Perempuan, 5 tips ini untuk menambah keyakinan diri awak

Kami akan kongsi satu kenyataan dengan awak semua yang sangat pahit untuk ditelan. Majoriti wanita di Malaysia, khususnya yang Muslim cenderung untuk bersikap malu-malu tak kena tempat, tiada self-esteem dan terlalu segan nak ke hadapan. Sama ada nature wanita Melayu...

Bagaimana Mengurus Tekanan Berdasarkan Surah Dhuha

Kita semua pernah mengalami fasa-fasa tertekan dalam hidup kita. Dan sekalipun anda tidak pernah mengalaminya sebelum ini, percayalah, momen itu pasti akan hadir nanti. Hari-hari yang dilalui terasa sempit dan menyesakkan. Berpagi-pagi untuk ke tempat kerja atau dewan...

4 Manfaat ini Anda Akan Terlepas Jika Tidak MEMBACA!

Anda seorang yang gemar membaca. Agaknya bilakah kali terakhir anda membaca sebuah buku? Ya, membaca buku. Atau adakah aktiviti membaca buku itu telah ditukar ganti dengan membaca ‘instant article’ di timeline facebook atau dengan menonton video di youtube, seterusnya...

MENGAPA KITA TIDAK SUKA (ALERGI) MEMBACA?

Pernah tertanya-tanya, kenapa la sesetengah orang tidak suka (alergi) membaca? Sebenarnya ada banyak faktor, tapi kami boleh simpulkan dalam 5 poin yang ringkas: Kita alergi membaca kerana kita enggan membaca & memahami isi kandungan Al-Quran...

5 CARA UNTUK MENDALAMI ILMU ISLAM DALAM KESIBUKAN

Kita semua terpaksa akui bahawa dengan dunia yang semakin pantas ini, barangkali kita semua selalu merasakan tidak cukup masa. Tak cukup masa untuk belajar benda baru. Tak cukup masa untuk cuba masak menu baru. (walaupun dah save banyak video tutorial dari...